Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Rechtstreex uit, een initiatief dat seizoensgebonden eten toegankelijk maakt.

Tegenwoordig kunnen we vrijwel elke groente of fruit het hele jaar door kopen. Hierdoor vergeten we welke soorten in het seizoen zijn. Het eten van seizoensgebonden producten heeft echter tal van voordelen, zowel voor je gezondheid als voor het milieu. Groenten en fruit die in hun natuurlijke seizoen worden geteeld, zijn verser, smaken beter en bevatten vaak meer voedingsstoffen omdat ze op het juiste moment worden geoogst. Bovendien is seizoensgebonden voedsel doorgaans goedkoper, omdat het lokaal en in overvloed beschikbaar is, wat ook de transportkosten verlaagt. Door te kiezen voor lokale seizoensproducten verminder je de CO₂-uitstoot, omdat er minder energie nodig is voor zowel het transport als de productie ervan. Dit vermindert ook de noodzaak van conserveringsmiddelen, omdat de groenten korter onderweg zijn naar de consument.

Eerlijke deals met lokale boeren

Rechtstreex stimuleert de consument om bewust te kiezen voor producten die op dat moment lokaal beschikbaar zijn. Het betekent verse, smaakvolle en voedingsrijke maaltijden op tafel zetten, en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen. Ze sluiten eerlijke deals met lokale boeren en makers, zodat je nooit te veel en nooit te weinig betaalt.

Naast seizoensgroenten en fruit, biedt Rechtstreex ook vlees, brood, dranken en zelfs taart aan. Maar het makkelijkste is toch wel een abonnement afsluiten. Je ontvangt dan wekelijks een box met groente of fruit, voor het aantal personen van jouw huishouden. Zo eet je altijd lokaal met een zo kort mogelijke voedselketen. Lekker duurzaam!

Welke groente en fruit zijn nu in het seizoen en kun je dus verwachten in jouw box?

  • Pompoen Een herfstklassieker, rijk aan vitamine A en perfect voor soepen, stoofschotels of gebakken lekkernijen. Doet het ook goed als decoratie.
  • Spruitjes Ze zitten boordevol vezels en vitamine C. Spruitjes zijn heerlijk geroosterd met olijfolie en kruiden.
  • Pastinaak Deze zoete, nootachtige wortelgroente is heerlijk in soepen of geroosterd.
  • Boerenkool Een superfood vol met ijzer, calcium en vitamine C. Heerlijk in smoothies of licht gestoomd. Volgens oma is de boerenkool extra lekker als die geoogst wordt, nadat het gevroren heeft.
  • Vijgen Vijgen zijn op hun zoetst in de vroege herfst en passen goed in salades of desserts.
  • Appels & peren September en oktober zijn dé maanden om te genieten van vers geplukte appels & peren. Of je ze nu eet als snack of gebruikt in een taart, de mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Druiven Deze fruitsoort is rijk aan antioxidanten en een heerlijke herfstsnack.

Wil je ook graag een box vol met seizoensproducten ontvangen? Neem een kijkje op de website van Rechtstreex, en ontdek hoe gemakkelijk en duurzaam seizoensgebonden eten kan zijn.