ROZE BUNKER HEEFT EEN FRISSE BLIK OP FRISDRANK
Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en bijdragen aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Roze Bunker uit: een club positieve mensen die frisdrank heruitvonden, met restfruit, kruiden en een flinke scheut idealisme.
Een verhaal in een fles
Roze Bunker uit Culemborg brouwt geen doorsnee siropen, ze vangen verhalen in een fles. Elke smaak siroop komt van gered fruit, wilde kruiden, bloemen of specerijen die anders verloren zouden gaan. Wat normaal als reststroom verdwijnt, krijgt hier een tweede leven vol karakter. En het mooiste? Je mengt het gewoon met kraanwater — het meest lokale ingrediënt dat er is. Zo bespaar je op transport, plastic flessen en ruimte in de koelkast. Minder verspilling, minder uitstoot, méér smaak.
Gered fruit met karakter
Bij De Roze Bunker werken ze met reststromen: citroenen die te klein zijn, peren met vlekjes, munt waar net iets teveel van geoogst is. Daarmee maken ze smaken als Madame Gember, Gekke Bessen, Dhr. Peer en Kill Kola. Van wilde ijsthee tot foraged tonic: hun siropen zijn net zo avontuurlijk als de ingrediënten waar ze mee werken.
Wat ze niet doen? Synthetische smaakstoffen of zoetstoffen gebruiken. Wat je proeft komt uit de natuur.
Fruitslagers snijden anders
Bij Roze Bunker noemen ze zichzelf geen siroopmakers, maar Fruitslagers. Waarom? Omdat ze, net als een slager, het hele product benutten – van kop tot staart. Ze verwerken reststromen van fruit, kruiden en specerijen tot smaakvolle siropen, zonder iets te verspillen.
Hun aanpak is gebaseerd op drie pijlers:
- Circulair: Samen met de industrie maken ze de fruitketen van knop tot steel circulair. Zo persen ze bijvoorbeeld geschilde citroenen uit de limoncello-industrie voor hun Citrus Movement en brouwen ze uit de overgebleven resten een nieuwe lijn condimenten: Preserved!
- Biodiversiteit: Samen met boeren planten de Fruitslagers bloemen en inheemse kruiden die goed zijn voor de bodem en insecten. Dit draagt bij aan het herstel van het landschap en creëert nieuwe duurzame verdienmodellen voor de teler
- Korte ketens: Door samen te werken met lokale boeren verkorten ze de voedselketen, wat resulteert in minder uitstoot en een gezonde decentrale economie
Met elke slok Roze Bunker draag je bij aan een duurzamer voedselsysteem. Een siroop met een missie, van de grond tot in het glas.



Drink je mee aan verandering?
Roze Bunker is meer dan een frisdrank. Het is Roze Bunker is meer dan frisdrank. Het is een verfrissende manier om duurzaamheid in een glas te gieten. Serveer het als dorstlesser, mocktail of cocktail. Zo draag je met elke slok bij aan biodiversiteit, korte ketens en circulaire productie. Drink Wilde IJsthee voor biodiversiteit, Gekke Bessen voor korte ketens en een Smoked Margarita voor circulariteit. Perfect voor duurzame bars, events of merkactivaties die nét even anders willen zijn. Zo schenk je geen standaard drankje, maar een goed verhaal.
Wil je meer weten of proeven hoe het smaakt als duurzaamheid en smaak samenkomen? Neem een kijkje op Roze Bunker | Frisdrank als oplossing