DOPPEN SPAREN VOOR MENS EN DIER
Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en bijdragen aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we een bijzonder initiatief uit dat duurzaamheid combineert met maatschappelijke impact: doppen sparen voor het goede doel.
Elke kilo telt
Hulphonden opleiden en onderzoek naar diabetes zijn onderwerpen die je misschien niet direct met duurzaamheid associeert. Toch is er een initiatief dat deze doelen én recycling samenbrengt. Het idee is simpel: plastic doppen en kroonkurken, die normaal gesproken als afval eindigen, worden gerecycled en leveren geld op voor goede doelen. Organisaties zoals KNGF Geleidehonden en DiaBeat!t maken hier dankbaar gebruik van. Elke kilo doppen is letterlijk geld waard: tussen de 7 en 20 cent, afhankelijk van het type. Het lijkt misschien niet veel, maar op grote schaal kan dit een enorm verschil maken.
Zo werkt het
Hoe werkt doppen sparen in de praktijk? Als horecaondernemer, evenementenbureau of andere organisatie verzamel je doppen of kroonkurken en lever je ze in bij een inleverpunt van de organisatie naar keuze. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de doppen bij lokale afvalverwerkers terechtkomen. De opbrengst wordt vervolgens gedoneerd aan de gekozen goede doelen, zoals de training van blindengeleidehonden of onderzoek naar diabetes. Denk aan de enorme hoeveelheden doppen op een festival als Lowlands of het aantal kroonkurken in een bar tijdens een druk weekend – de impact kan flink zijn.
Duurzaam en inclusief
Dit initiatief laat zien hoe duurzaamheid en sociale betrokkenheid hand in hand kunnen gaan. Door iets kleins als een dopje niet weg te gooien, kun je bijdragen aan betere zorg, meer inclusiviteit en een schoner milieu. Dus de volgende keer dat je een drankje tijdens de vrijdagmiddagborrel opent, bedenk dan hoe jouw dopje een verschil kan maken. Geniet verantwoord en draag bij aan een groenere én socialere wereld!
Wil je meer weten over dit initiatief? Ga dan naar KNGF | Doppen sparen voor hulphonden or Doppen inzamelen