Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Lowlander uit; een duurzame bierbrouwerij die de lekkerste drankjes maakt met botanicals.


Bier met een duurzaam tintje

Bij Lowlander wordt er gebrouwen met botanicals, oftewel planten, kruiden, specerijen en fruit. Deze Amsterdamse brouwerij brouwt bieren met elk een uniek smaakprofiel door het gebruik van deze botanicals, en zij doen dat op een zo duurzaam mogelijke manier. In 2022 is Lowlander klimaatneutraal geworden door de uitstoot te berekenen en te compenseren via Trees For All. Daarnaast minimaliseren ze het gebruik van materialen om zo min mogelijk afval te produceren, door te recyclen en door etensresten te hergebruiken. Bijvoorbeeld overgebleven sinaasappelschillen uit bars en restaurants worden gebruikt om biertjes van te brouwen. En in de wintermaanden gebruiken ze zelfs, jawel, kerstbomen!


Naald in m’n bier?

Jazeker! Elk jaar belanden er in Nederland zo’n 2,5 miljoen kerstbomen op straat. Wat een verspilling, toch? Niet alleen van die mooie boompjes, maar zeker ook van de potentieel smaakvolle naalden. Sparrennaalden zitten namelijk vol citrustonen en hebben een verwarmende geur. Lowlander haalt daarom afgedankte kerstbomen op en brouwen daar, samen met kruidige jeneverbessen, een heerlijk winterbiertje van. Een verfrissende winter I.P.A waarvan zij zeggen dat het perfect is om de winter mee door te komen. Wij zijn fan!

Ook de naalden van jouw eigen kerstboom kun je eten, deze zitten namelijk vol smaak en karakter. Wist je dat sparrennaalden in Scandinavië al decennialang worden gebruikt in gerechten? Dus knip een takje van je boom en ga snel de keuken in om er zelf de lekkerste gerechten mee te bereiden. Lowlander helpt je graag een handje met hun kookboek met meer dan 20 heerlijke recepten, inclusief kerstboomnaalden.

Dus zoek je nog een smaakvol gerecht óf een tof kerstcadeau voor onder de (eetbare) boom? Kijk dan snel hier