Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Het Nieuwe Logisch uit; een enthousiast duo dat het logisch vindt om bestaande materialen te gebruiken om nieuwe tassen van te maken en deze lokaal te produceren tegen eerlijke voorwaarden.


Bin there, done that

Het Nieuwe logisch is inmiddels uitgegroeid tot een eigen merk, maar vindt haar oorsprong hij The Bin. Een Utrechtse onderneming die vindt dat afval een tweede leven verdient. De prullenbak is nu een bestemming voor spullen die je niet meer terug wil zien. The Bin wil dat veranderen in een plek waar je materiaal opslaat en onderzoekt zodat je er een betere bestemming voor kan vinden.


Bergen afval verzetten

Best logisch toch, om bestaande materialen te hergebruiken? Dat vonden de founders van Het Nieuwe Logisch ook en dus zijn zij op zoek gegaan naar materialen die nu in grote hoeveelheden worden weggegooid om daar nieuwe producten van te kunnen maken. Soms is een goed idee dichterbij huis dan je denkt. Wij als Nederlanders zitten natuurlijk in het fietsbanden epicentrum van de wereld en met zo’n 23,5 miljoen fietsen in Nederland zijn er meer dan genoeg afgedankte fietsbanden te vinden. 

De eerste materiaalmatch was gevonden en al snel volgden de autogordels en het zeildoek, beide in overvloed weggegooid en beide ook erg sterk materiaal. Alle ingrediënten om tot een tof resultaat te komen waren in huis.


En dat resultaat kwam; een hele gave weekendtas. Eentje die is ontworpen om lang mee te gaan en simpel en praktisch is. Buiten dat de materialen de tas een bijzonder kleine ecologische voetafdruk geven, zijn ze ook nog een supersterk en (grotendeels) waterdicht. Dat smaakte naar meer, want inmiddels biedt Het Nieuwe Logisch een assortiment aan weekendtassen, fannypacks en laptopsleeves aan. De tassen zijn verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren en zien er niet alleen goed uit, maar zijn ook perfect voor evenementenproducties of op festivals.

In 2021 waren de tassen verkrijgbaar in de Upcycle Shop, een pop-up store op Utrecht Centraal waar geupcyclede producten van oude NS-materialen te koop zijn. Deze productie werd verzorgd door The Groundbreakers waardoor wij in aanraking kwamen met deze inspirerende tassen. Tegenwoordig zijn de tassen ook verkrijgbaar bij E&Co Warenhuis (Utrecht), Borgerhub (Antwerpen) en LOYA (Breda).

Misschien heb je er al eens een Groundbreaker mee zien lopen (of spot je er binnenkort één) – de tasjes van Het Nieuwe Logisch. Want dat wij fan zijn, moge duidelijk zijn!

Benieuwd? Neem dan snel een kijkje.