Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van onze omgeving. Deze keer lichten we Plastic Bank uit. Dit is een sociale onderneming die armoede en milieuschade bestrijdt door te betalen voor ingezameld plastic afval.

Recycling revolutie

Plastic Bank brengt een revolutie teweeg door plastic afval te veranderen in goud. In kustgemeenschappen van ontwikkelingslanden bouwt de organisatie aan recycling ecosystemen waardoor materialen opnieuw in de wereldwijde productieketen kunnen worden opgenomen. Inwoners van deze kustgebieden worden namelijk betaald voor het inzamelen van plastic afval in hun omgeving waardoor het opruimen van plastic afval een bron van inkomsten wordt. Het ingezamelde plastic kan naar het plaatselijke Plastic Bank filiaal worden gebracht in ruil voor geld, vers voedsel, schoon water, telefoondiensten of schoolgeld voor hun kinderen. Op deze manier voorkomt Plastic Bank dat het plastic in de oceaan belandt en wordt werkgelegenheid gecreëerd.  

Blockchain-platform

Het ingezamelde plastic materiaal wordt opnieuw verwerkt tot producten en verpakkingen. Zo ontstaat een gesloten keten en worden tegelijkertijd degenen die inzamelen geholpen. Met een eigen blockchain-platform beveiligt Plastic Bank de transacties en is data real-time zichtbaar. Dit maakt het proces transparant, traceerbaar en schaalbaar. Daarnaast zorgt deze technologie ervoor dat de economische ontwikkeling die in deze regio’s worden gecreëerd, niet bedreigd worden door corruptie of fraude.

Plastic Bank locaties

Op dit moment is Plastic Bank actief in Haïti, Brazilië, de Filippijnen, Indonesië en Egypte. Deze landen zijn gekozen op basis van het hoge percentage plasticvervuiling en armoede. Het zijn landen waar het gebrek aan afvalverwerkingsinfrastructuur en de grotere afhankelijkheid van wegwerpverpakkingen leidt tot een onevenredig grote vervuiling. Plastic Bank voorkomt enerzijds dat grote hoeveelheden plastic in de natuur belandt en milieuschade aanricht en creëert anderzijds werkgelegenheid in ontwikkelingslanden. Een prachtig project wat ons betreft!

Wil je meer weten over Plastic Bank? Klik hier voor de website en hier voor een uitlegvideo.