Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Seepje uit. Dit groene bedrijf zet zich in voor een schonere toekomst door schoonmaakmiddelen te maken van natuurlijke ingrediënten.

Schonere toekomst

Seepje maakt duurzame reinigingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten. Bij de selectie en ontwikkeling staan drie onderdelen centraal: de herkomst van de ingrediënten, de gezondheid van de consumenten en de gevolgen voor het milieu. De schoonmaakmiddelen bevatten daarom geen onnodige fossiele grondstoffen, maar worden bijvoorbeeld gemaakt van de schuimende superschillen. Ook wel bekend als de Sapindus mukorossi vrucht. Deze vrucht groeit in overvloed aan bomen in Nepal en maken een natuurlijke vorm van zeep aan met een unieke reinigingskracht. Wanneer de schillen in aanraking komen met water, laten ze hun zeep vrij en kan jij jouw kantoor ermee schoonmaken!

“Schoon genoeg van vieze zeep? Was je wereld schoner!”

CO2-uitsoot besparen

Koolstofdioxide is één van de voornaamste oorzaken van klimaatverandering. In 2018 had het transport van de schillen, extract en zeeppompjes ongeveer een uitstoot van 1.106 kg CO2. Om dit te verbeteren werkt Seepje sinds eind 2018 samen met The GoodShipping Program, dat de norm in de scheepvaart wil veranderen van fossiele naar duurzame biobrandstof. Daarmee worden onder andere de superschillen nu op basis van 2e generatie biobrandstoffen, gemaakt van afval- of reststromen, vervoerd van Azië naar Nederland. Dit voorkomt op jaarbasis ongeveer 1.106 kg Co2-uitstoot, waardoor de reis van de schillen nu CO2-neutraal is!

Om meer uitstoot te besparen, heeft Seepje ook een handige navulling voor bijvoorbeeld de handzeep gemaakt. Hiermee wordt 44% uitstoot bespaart op de verpakking. Het navulzakje handzeep bevat alleen poeder, door zelf water toe te voegen verandert het in een volwaardige handzeep. Op dit moment is het zakje alleen nog gemaakt van papier, plastic en aluminiumfolie om het poeder te beschermen tegen vocht. Daarmee is het navulzakje helaas nog niet 100% recyclebaar.

Natuurlijke ingrediënten

Alle producten van Seepje zijn biologisch afbreekbaar, dat betekent dat de stof afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën. Dit zegt alleen niks over hoe lang een product of verpakking doet over het afbreken en of het überhaupt wel afbreekt. Daar zijn namelijk wel de juiste omstandigheden voor nodig. Daarom kan je een biologisch afbreekbaar product of verpakking dus niet zomaar in de bosjes gooien! Wel zijn meer dan 99% van de ingrediënten die Seepje gebruikt van natuurlijk oorsprong. Zo worden bijvoorbeeld de sinaasappelschillen van Albert Heijn gebruikt voor de heerlijke ‘vers geperste sinaasappelgeur’ van het afwasmiddel! Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk dan de video!

Wij zijn fan van deze schone zeep en deze zeep gebruiken wij dan ook om ons kantoor lekker fris en hygiënisch te houden!

Meer weten over Seepje? Ga naar https://www.seepje.nl/