Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Sign Again uit; het allereerste volledig gerecyclede plaatmateriaal. Een innovatief product dat hergebruik in de printindustrie naar een nieuw niveau tilt.


Groene revolutie

Binnen de evenementenbranche wordt veel gebruik gemaakt van printmaterialen voor bijvoorbeeld signing en branding. Na gebruik van de printmaterialen worden deze vaak weggegooid en niet goed gerecycled. Sign Again biedt een duurzame oplossing voor dit probleem met het allereerste plaatmateriaal dat volledig gemaakt is van gebruikte spandoeken en snijafval. Een innovatief product dat bijdraagt aan het verminderen van afval en het bevorderen van duurzaamheid binnen de sector.


Toekomstambitie & noodzaak

Sign Again heeft grote ambities. Ze willen de norm veranderen voor de printindustrie en de weg vrijmaken voor een meer duurzame en circulaire aanpak in de sector. Het doel van Sign Again is om printmateriaal niet meer eenmalig te in- en verkopen, maar deze juist in een loop te brengen en te houden zodat geen nieuwe grondstoffen meer nodig zijn.​ De noodzaak voor innovaties als deze zijn belangrijk voor de sector. Door nieuwe Europese wetgeving krijgt de printindustrie de komende twee jaar namelijk te maken met nieuwe regelgeving. Daarin wordt gesteld dat tenminste 30% van de printproducten die nu gebruikt worden, moeten bestaan uit gerecycled materiaal.


Grote winst

De Nederlandse Grand Prix is een grootgebruiker van printmaterialen en geeft aan inmiddels Sign Again te gebruiken. Jaarlijks worden 25.000 m2 aan banners in Zandvoort geplaatst. Deze banners worden gerecycled tot Sign Again en dat levert maar liefst 10.000 platen op die bij het volgende event gebruikt kunnen worden. Dit zou ruim 25.000 kg CO2 besparen ten opzichte van het vernietigen van de banners na gebruik.

Wil je meer weten over Sign Again? Bekijk dan onderstaande video of ga naar: https://signagain.com/