Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag FastFeetGrinded uit; een een Nederlands bedrijf dat de allereerste schoenrecyclinginstallatie ter wereld heeft ontwikkeld. Met hun technologie kunnen zij schoenen 100% recyclen en de grondstoffen weer terug aan de markt leveren.


Stoute schoenen aangetrokken

FastFeetGrinded is ondertussen een op zichzelf staand bedrijf, maar komt oorspronkelijk voort uit FastFeet B.V. Als één van de toeleveranciers van het Ministerie van Defensie werd van hen verwacht dat zij recycling in hun bedrijfsproces zouden integreren. Op dat moment bestonden er nog geen oplossingen in de markt hiervoor, dus besloten ze zelf de stoute schoenen aan te trekken en ontwikkelden en implementeerden zelf dit unieke proces. Zo werd in 2017 FastFeetGrinded opgericht, waarmee ’s werelds eerste unieke schoenenrecyclingbedrijf werd geopend. Na jaren van ontwikkelen begint de uitvinding steeds meer voet aan de grond te krijgen.


Wie de schoen past…

De schoenrecyclinginstallatie bestaat uit een lange straat van machines die met elkaar in verbinding staan. Voorafgaand aan het recyclingproces worden alle schoenen zorgvuldig gesorteerd op basis van materiaal, stof bij stof en leer bij leer. Na deze sortering gaan de schoenen de installatie in en worden ze stap voor stap tot korrels verwerkt van verschillende materiaalstromen. Deze korrels vormen weer de grondstof voor nieuwe producten, waaronder bijvoorbeeld (je raadt het al) schoenen. Daarnaast wordt er onderzocht of het kan worden gebruikt in de productie van speeltoestellen, sportvelden en meubels. Wellicht zit je over een tijdje dus op de bank van je oude schoen.

De missie van FastFeetGrinded is duidelijk. Zij willen de internationale schoenenindustrie een volledig circulaire industrie te maken. Zonder naast hun schoenen te lopen kunnen ze toch met trots zeggen dat deze droom door hun eigen ontwikkelde installatie stukje bij beetje werkelijkheid wordt. De organisatie staat voor vermindering van afval, CO2 uitstoot en vermindering in de productie van nieuwe grondstoffen. Door in de toekomst hopelijk op grotere schaal te opereren, wil FastFeetGrinded meer mensen bereiken en inspireren om bewuster na te denken over hun eigen schoengebruik.

Ook wil de partij dat het voor iedereen makkelijk is om hun oude schoenen te recyclen en daarom hebben ze partnerschips met verschillende bedrijven door heel Europa. Weten waar jij je schoenen kunt inleveren en zo helpt om de schoenenindustrie meer circulair te krijgen? Kijk dan snel hier