Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we de bij uit. De bij is namelijk bijzonder belangrijk voor ons, alleen heeft dit bezige diertje het helaas steeds lastiger met het vinden van voedsel. Gelukkig zijn hier veel initiatieven voor opgezet en deze zetten we in dit artikel graag in het zonnetje.


Maai Mei Niet

Groundbreakers zijn bezige bijtjes, van merkactivatie tot beurzen en van personeelsfeesten tot events. Wij zijn van bijna alle markten thuis, behalve van het maaien van de bermen. De maand mei staat namelijk in het teken van de bij. Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten. Daarom heeft Maai Mei Niet een initiatief opgezet samen met particulieren, gemeenten en provincies om zich in te zetten door in de maand mei niet te maaien, maar Nederland in bloei te zetten! Ook wij hebben daar weer profijt van, deze bezige bijtjes zorgen namelijk voor de bestuiving van een enorm groot deel van onze gewassen! Deze kleine zoemers zijn dus onmisbaar voor ons.


Voer de bij bij

Ook The Pollinators heeft een jaarlijkse campagne om de biodiversiteit te bevorderen. In het voorjaar roepen ze iedereen op om mee te zaaien tijdens de nationale zaaidag op Earth Day. Op deze dag gingen ze samen met mensen door heel Nederland en Vlaanderen massaal zaaien. Bij verschillende particuliere voedselbanken voor bijen kon gratis inheems, gifvrij bloemzaad worden opgehaald om te gaan zaaien in de tuin, boomspiegels in de straat of op het balkon. Zo wordt er een gigafeestmaal voor bestuivers gecreëerd!

Zelf kun je de bij ook helpen door meer bloemen in jouw tuin, balkon of kantoortuin te planten! Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst zijn wilde bijen en vlinders te vinden. In deze tijd zijn de kleine insecten afhankelijk van bloemen als voedsel. Er zit veel variatie in de momenten waarop verschillende bijensoorten leven. Doordat er steeds minder bloemen zijn voor wilde bijen en andere bestuivers wordt het voor veel van hen lastiger om te overleven. Zeker in de zomer zijn er de laatste jaren weinig bloemen beschikbaar voor de bijen, doordat veel bloemen eerder in bloei staan dan verwacht. Bekijk de bloeiboog van The Pollinators om te zien in welke maanden welke planten bloeien, om zo de bijen het hele jaar door te voorzien van voedsel!

Wil je meer lezen over deze mooie initiatieven en zien hoe zij zich nog meer inzetten voor de natuur? Kijk dan op de website van Maai Mei Niet en The Pollinators