Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag i-did uit. Een impactvol bedrijf dat zich inzet om zowel de textielberg als werkeloosheid aan te pakken. Hoe zij dit precies doen, lees je hieronder.

Sociale werkplaats

i-did gelooft in tweede kansen, voor zowel mensen als producten. Mensen die om wat voor reden dan ook, nooit of lang niet hebben gewerkt, worden bij i-did intensief begeleid en gecoacht om mooie gerecyclede producten te maken. Dit zijn mensen die graag willen, maar nog een duwtje in de rug nodig hebben. i-did biedt ze een werkplek aan waar ze groeien, leren en uiteindelijk doorstromen naar een reguliere arbeidsplek.

Circulaire textielketen

Tegelijk wordt de textielberg – zo’n 330 miljoen kg oud textiel in Nederland per jaar – opgeruimd. Dit doen ze door van oud textiel, zoals bedrijfskleding of consumentenkleding, gerecycled vilt te maken. In hun ateliers werken deelnemers zelfstandig mee om van dit gerecyclede vilt prachtige tassen, interieuronderdelen en accessoires te produceren. Door de i-did Factory wordt een compleet circulaire textielketen aangeboden. Zelfs kleine hoeveelheden oud textiel verwerken ze hier tot vilt. Dit vormt de basis voor sociaal doen: kwetsbaren aan impactvol werk helpen. Het doel is om dit model in de toekomst wereldwijd in te gaan zetten om nog veel meer impact te maken.

Gerecycled vilt

Het gerecyclede vilt van i-did, genaamd i-felt, is gemaakt van textieloverschotten die anders verbrand zouden worden of op een afvalberg zouden belanden. In het vilt herken je de afgeschreven uniformen van onder andere Defensie, IKEA, Efteling en KLM terug. Doordat i-felt gemaakt is van gerecyclede kleding is het zacht, aaibaar en een ware eyecatcher. Daarbij heeft i-felt een akoestische en oersterke werking. Ideaal voor bijvoorbeeld horeca en industriële panden, of gewoon als tas om je dagelijkse boodschappen mee te vervoeren. Bij The Groundbreakers gebruiken we laptophoezen van i-did om onze laptops veilig én stylish te houden, en zijn hier heel blij mee!

Meer weten over i-did? Ga dan naar de website of bekijk de video hieronder.