The Groundbreakers zet maandelijks een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Ecosia uit. Een groene zoekmachine die bij elke 45 zoekopdrachten een nieuwe boom in een ontbost gebied plant.

154 miljoen bomen

Tijdens zijn wereldreis werd oprichter Christian Kroll geconfronteerd met het schrijnende probleem van ontbossing. Bij terugkomst in Berlijn besloot hij het heft in eigen handen te nemen, en combineerde hij zijn expertise in zoekmachines en passie voor social impact om Ecosia.org op te richten. Sinds 2009 heeft Ecosia al meer dan 15 miljoen gebruikers en maar liefst 80% van de inkomsten die door deze zoekopdrachten zijn gegenereerd, worden besteed aan het planten van bomen. Hierdoor zijn over de hele wereld al 154 miljoen bomen geplant! Ecosia positioneert zichzelf hiermee als een groen web based bedrijf dat de aarde en haar bevolking boven alles plaatst. Ze richten zich op gebieden waar veel boomsoorten op het punt staan ​​uit te sterven,  houden vervolgens rekening met de soorten die endemisch zijn voor de gebieden en kiezen bomen die inkomsten zullen opleveren voor de bevolking.

Sociaal effect

Het gaat namelijk niet alleen om het planten van bomen, maar ook over mensen, en dan vooral over de mensen die in deze gebieden wonen. Het sociale effect van Ecosia’s projecten is belangrijk, want hoewel zij (en de meeste gebruikers) buiten deze gemeenschappen wonen, profiteren we natuurlijk allemaal van het positieve klimaateffect van bomen. Het opzetten van de plantorganisatie in een ontbost gebied vereist een enorme hoeveelheid netwerken, capaciteiten en juridische infrastructuur. In hun projecten ondersteunt Ecosia lokale organisaties die al ter plaatse werken en specifieke kennis hebben van herbebossing in het betreffende gebied.

200% hernieuwbare energie

Bij Ecosia gaat 100% van de winst naar klimaatactie, maar volgens hen kunnen koplopers en pioniers hier niet bij stoppen. Vandaar dat zij als organisatie voor 200% hernieuwbare energie gaan. Dit doen ze door middel van hun eigen zonne-energiecentrales, waarmee twee keer zoveel duurzame energie geproduceerd wordt dan nodig is om alle zoekopdrachten te compenseren. Dit leidt tot meer hernieuwbare energiebronnen en minder fossiele brandstoffen in het elektriciteitsnet.

Bij The Groundbreakers streven we ook naar een klimaatpositieve bedrijfsvoering en door Ecosia te gebruiken, neemt met elk zoekresultaat je positieve impact toe. Overstappen op de groene zoekmachine? Ga dan naar de website.