Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag De Clique uit. Een innovatief bedrijf uit Utrecht met als missie duurzaamheid te integreren in het dagelijks leven door middel van een uniek concept: het ophalen van organisch afval in de stad en het omzetten ervan in nieuwe producten.


Etensresten zijn voedingsbodem voor nieuwe producten

Op dit moment worden organische restmaterialen zoals koffiedik, etensresten en schillen van groente en fruit vaak als afval weggegooid. Super zonde, want dit organische restafval bevat kostbare voedingsstoffen. Daar moeten we iets mee, vindt De Clique uit Utrecht. Zij zien dit afval namelijk niet als afval, maar als waardevolle hulpbron en als voedingsbodem voor nieuwe producten. De medewerkers van De Clique zamelen organisch afval in bij restaurants, supermarkten en andere bedrijven. Vervolgens transformeren ze dit afval tot producten zoals bier, bitterballen en oesterzwammen.

Opvallend is dat de Clique voornamelijk samenwerkt met lokale bedrijven en initiatieven uit Utrecht. Dit bevordert de lokale economie en vermindert tegelijkertijd de milieu impact van afvaltransport over lange afstanden.


Spread the word

Wat De Clique echt onderscheidt, is hun toewijding aan educatie. Ze geloven in de kracht van bewustwording en leren mensen hoe ze hun organisch afval kunnen verminderen en op de juiste manier kunnen verwerken. Tegenwoordig is duurzaamheid niet langer een trend, het is een noodzaak geworden. Bedrijven zoals De Clique laten zien dat duurzaamheid niet alleen haalbaar is, maar financieel levensvatbaar kan zijn. Ze inspireren niet alleen inwoners van Utrecht, maar staan ook model voor een duurzame bedrijfsvoering.


Meer dan 300 bedrijven zijn onderdeel van De Clique, waarmee meer dan 50.000 kilo grondstoffen per maand worden hergebruikt en meer dan 26.000 kg CO2 besparing per maand wordt gerealiseerd. De Clique is een fantastisch voorbeeld van hoe duurzaamheid samengaat met innovatie en lokale betrokkenheid. Dus Utrechter, voel jij de klik met De Clique? Join dan snel!

Wil je meer weten over De Clique? Bekijk dan: De Clique – Circulaire bio-grondstoffenservice voor nieuwe producten!

Headerfoto: ©Angeliek de Jonge