Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Rebottled uit. Een tof bedrijf uit Utrecht dat lege wijnflessen transformeert tot 100% duurzame design items, zonder het gebruik van grondstoffen en zonder het creëren van afval.


Tijd voor een revolutie in de glasindustrie

Consumeren doen we graag en veel. We verbruiken veel en de afvalberg blijft maar groeien. Daarbij neemt de wereldbevolking toe waardoor de vraag naar producten stijgt, maar ondertussen raken onze natuurlijke grondstoffen uitgeput. Gelukkig zijn er al tal van goede initiatieven om producten te hergebruiken in plaats van nieuw te maken. Sterker nog, de Nederlandse overheid wil onze economie veranderen naar een duurzame, volledig circulaire economie in 2050. Dat betekent nagenoeg geen afval en slimmer omgaan met grondstoffen, producten en diensten.

Toch worden wijnflessen nog altijd na gebruik weggegooid zonder tweede leven en het recyclen ervan kost nog altijd 85% van de energie die het maken van een nieuwe fles kost. Die 15% energiewinst is niet genoeg volgens de founders van Rebottled. Daarom bedachten zij een manier om iets beters te doen met gebruikte wijnflessen, namelijk transformeren tot duurzame design items.


Glazen, drinkflessen en lampen met een goed verhaal

Prachtige whiskeyglazen en tumblers, karaffen en zelfs lampen worden er gemaakt van gebruikte wijnflessen. Dit gebeurt ook nog eens zonder ze om te smelten met energievretende ovens, maar handmatig worden de flessen gesneden, geschuurd en gepolijst. Al meer dan 400.000 flessen zijn gered door Rebottled en hebben nu een kans op een gelukkig, tweede leven. Hiermee is al meer dan 150.000 kWh energie bespaard in vergelijking met het productie- of recyclingproces van nieuw glas. Het upcyclen van lege wijnflessen tot prachtige items gebeurt onder andere door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat Rebottled ook nog eens een social enterprise maakt.


Glashelder toch?

De glasheldere missie van Rebottled luidt: together we can make a change. Ze willen het afvalprobleem bestrijden op een duurzame én sociale manier, te beginnen bij de glasindustrie. Rebottled kijkt naar wat producten nog voor ons kunnen betekenen in plaats van deze na gebruik weg te gooien. En ze geloven in een wereld waarin milieu, mens en business hand in hand gaan. En laten wij daar nou ook net zo over denken.