Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Drukkerij De Bij uit. Een drukkerij die past in de wereld van groeiende honger naar duurzaamheid.

Groenste drukker ter wereld

Als duurzaam merkactivatiebureau bestellen wij bijna al ons drukwerk bij Drukkerij De Bij in Amsterdam. Zij mogen zich met trots de groenste drukker ter wereld noemen. Drukkerij De Bij gaat voor minimale milieu-impact bij alles wat ze doen; in zowel het drukproces als de algehele bedrijfsvoering.

Productie

Om te verduurzamen kun je natuurlijk producten zoeken die het meest duurzaam zijn, maar je moet ook de productie meenemen. Zo draait de productie bij Drukkerij De Bij bijna volledig op de 264 zonnepanelen die op het dak liggen. De zonnepanelen leveren, met name in het weekend, ook groene stroom terug. Het kleine beetje CO2 uitstoot dat na deze terug levering over blijft, compenseert de drukkerij met Greensand. Dit is een natuurproduct dat helpt om CO2 op te ruimen.

Sociaal

Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen vindt Drukkerij De Bij belangrijk. Een voorbeeld van hoe zij hier hun steentje aan bijdragen zit in hun erkenning als leer-werkbedrijf. Zo hebben zij in het verleden verschillende deelnemers, waaronder langdurig werklozen, intern begeleid. Inmiddels zijn twee van hen daadwerkelijk als werknemers werkzaam. Daarnaast sponsoren ze verschillende lokale partijen en zijn ze bijvoorbeeld donateur van Business for Bees (toepasselijk, hè?).

Zendingen

Kleine zendingen worden gedaan met behulp van vervoerder GLS, zij vervoeren CO2 neutraal. Grotere zendingen op pallets gaan via dezelfde bode die het papier ook komt brengen bij De Bij. Hij neemt de zendingen direct mee, wat zorgt voor minimale bewegingen. Deze bode rijdt op biogas, dat scheelt 70-80% fijnstof en roetuitstoot. De zakelijke personenauto’s rijden natuurlijk allemaal elektrisch.

‘Norbert en zijn collega’s denken met iedere opdracht met ons mee. Want dat bij ons geen activatie ooit hetzelfde is, dat snappen zij.’ – Lisanne Stavast, production manager bij The Groundbreakers

Drukproces

In het drukproces blijft De Bij ook pionieren. Zo kiezen zij voor bio-inkt en minimaal gebruik van chemicaliën.  De Bij werkt met veel verschillende soorten papier, allemaal met hun eigen duurzame kenmerken. De belangrijkste tak hiervan is toch wel het gerecycled papier. Om gerecycled papier te produceren, wordt oud papier met water vermengd en de vervuilingen en inkt uit het papier gehaald. Daarna wordt het, samen met een deel nieuwe, lange houtvezels, verwerkt tot het papier dat zijn tweede (of derde, of zevende) leven tegemoet gaat. Die nieuwe houtvezels die worden toegevoegd, zijn natuurlijk afkomstig uit FSC® gecertificeerd papier. Bij dit proces zijn een stuk minder nieuwe papiervezels nodig en dat merk je in het aantal bomen dat moet worden gekapt. Papier kan maar liefst 4 tot 7 keer worden gerecycled. En als je denkt dat gerecycled papier nog steeds automatisch bruinachtig of smoezelig is, dat is gelukkig allang niet meer het geval.

‘Het mooie is dat we met bewust groene keuzes vaak geld besparen. Voor onszelf, maar ook voor klanten die steeds vaker duurzaam drukwerk willen. Zo komt alles mooi samen.’ – Norbert van Schie, eigenaar van Drukkerij de Bij

Wil je meer weten over Drukkerij De Bij? Bekijk dan: www.debij.nl.