Every month, The Groundbreakers puts an inspiring initiative, product or company in the spotlight. By sharing knowledge and inspiration, we want to stimulate sustainable developments and we hope to contribute to the greening of the business community. This time we would like to highlight the Court of Cartesius in Utrecht. The Groundbreakers team was given a tour of this circularly built workplace. Finally, we did a workshop at the second-hand hardware store Buurman Utrecht. Roua Atelier uit; een creatief atelier dat haar kleuren uit de natuur haalt en zich richt op het ontwikkelen van de meest duurzame verftechnieken.


Syrische schoonheid

Gevestigd in het hart van een creatieve gemeenschap in Amsterdam West vinden we Roua Atelier, waar de kleuren niet uit een potje komen maar rechtstreeks uit de natuur. Creativiteit en duurzaamheid komen samen in het atelier van de Syrische Roua: “Vroeger speelde ik in Syrië met mijn vrienden in de tuin in de tuin van mijn opa. Hier plukten we bloemen en planten waarmee we op de muren van het huis tekenden. Ik zal nooit vergeten hoe mooi mijn handen waren met de prachtige, natuurlijke kleuren van de bloemen. Ik herinner me mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen en het leren van de natuur.”


Kleurrijke keuzes in duurzaamheid

Die nieuwgierigheid heeft zijn vruchten afgeworpen, want Roua experimenteert in haar atelier met brouwsels van onder andere brandnetel, indigo, meekrap en ijzer waarmee ze intense kleuren tevoorschijn tovert. Met haar kennis en 7 jaar ervaring ontwikkelt ze nieuwe technieken tijdens het gehele productieproces. Van het selecteren van materialen tot het fabriceren van de producten, elk aspect wordt zorgvuldig overwogen om de impact om het milieu zo klein mogelijk te houden. Voor Roua betekent dit niet alleen het gebruik van gerecyclede en natuurlijke materialen, maar ook het minimaliseren van afval en het samenwerken met lokale partijen.

Roua haar passie reikt verder de muren van haar atelier. Ze deelt haar kennis met andere ontwerpers van textielmaterialen en bedrijven en helpt hen bij het ontwikkelen van hun duurzame textielproductie. Daarnaast werkt ze nauw samen met boeren en chemici om informatie te vergaren en haar technieken mee te testen. Hierdoor blijft Roua haar kennis en ervaring groeien in technieken en producties, zonder de impact en kwaliteit uit het oog te verliezen.

Zin om zelf aan de slag te gaan? Dat kan! Roua Atelier organiseert inspirerende workshops waarbij je leert werken met natuurlijke materialen en hoe je afval kunt gebruiken als materiaal voor je eigen creaties. Na het ontdekken en leren van de technieken mag je zelf aan de slag en de jouw eigen kunstwerk ontwerpen en creëren. Denk aan het verven met kastanjes, champignons en avocado’s in de mix met azijn of suiker. Verrassende combinaties die de meest kleurrijke kunstwerken tot leven brengen.

Wil je meer weten over Roua Atelier of zo’n toffe workshop bijwonen? Breng dan een bezoekje aan Roua Atelier in Amsterdam-West of kijk op de website