Milieuvriendelijke bouwmaterialen, lokale ecosystemen met een positieve impact & duurzaam textiel met bijzondere eigenschappen. Slechts een greep uit de vele onderwerpen die centraal staan bij materiaal inspiratiebeurs ‘Material District’. Elk jaar verzamelen honderden fabrikanten, start-ups en ontwerpers zich om hun nieuwste materialen en creaties te presenteren en staan 50 inspirerende sprekers klaar om kennis te delen. Deze toffe beurs kunnen The Groundbreakers natuurlijk niet onbezocht aan zich voorbij laten gaan. Dus reisden twee collega’s af naar de Werkspoorkathedraal in Utrecht, een voor ons goed bekende locatie, voor een middag vol inspiratie.


Papier van hier

Eén van de eerste exposanten waar we mee in gesprek raakten was gelijk een schot in de roos, of eigenlijk het bermgras. Want deze partij maakt VoorBIJ papier – gerecycled papier gemaakt van bermgras van Nederlandse bodem. Lekker dichtbij dus! Oud papier wordt hergebruikt en hieraan wordt bermgras toegevoegd waardoor er minder bomen nodig zijn voor jouw papier. De bloemrijke bermgrassen worden gewonnen uit het maaisel van ecologisch beheerde bermen. Het maaisel dat anders zou worden afgevoerd, krijgt nu een tweede leven als grondstof voor papier. Dit papier kan na gebruik ook gewoon weer gerecycled worden. Zo blijft de cirkel mooi rond!


SAMple

Je kent het wel, dat stof in het filter van je droger dat je zo snel mogelijk weggooit. Zonde eigenlijk vinden ze bij SAM – Sustainable Advanced Materials en hebben hier iets op bedacht. Zij maken van het achtergebleven stof van jouw jeans panelen. Zo kan een stukje van jouw jeans ineens in een statafel verwerkt zitten! Niet alleen van jeans maken zij panelen, maar ook van hennepstof, gras en koemest en daarbij gebruikt SAM in de productie alleen druk en warmte. Heb je de panelen niet meer nodig? Dan kan je ze bij hen inleveren en maken ze er weer nieuwe producten van!

Naast papier en plaatmateriaal zijn we geïnspireerd door tal van items gemaakt met allerlei verschillende grondstoffen. Zo hebben we on door EGGXPERT laten vertellen dat er alleen al in Nederland 30 miljoen eieren worden verwerkt en hiermee 181 ton eierschalen in de stortplaatsen belanden. Eeuwig zonde natuurlijk en dus bedachten zij dat deze schalen perfect zijn als opvulmateriaal voor allerlei voorwerpen. En in het velletje aan de binnenkant van de schil zit het eierschaalmembraan dat veel voordelen heeft voor onze huid, hier maken ze dan weer gezichtsmaskers van. Om bij de eieren te blijven, Shell Homage is een prachtig voorbeeld van een partij die mooie dingen maakt van onder andere eierschalen en notendoppen. Mooie kaarsenstandaards, zeepbakjes en telefoonhoesjes trokken onze aandacht met hun kleurrijke designs.

Verder hebben we kennis mogen maken met innovatieve merken en producten zoals Zeefier die natuurlijke verf maakt uit, je raadt het al, zeewier. De toppers van Fairf die verf van plantaardige en hernieuwbare grondstoffen produceert in een Nederlandse fabriek die draait op zonnepanelen. En Coffeebased, die het koffiedik door heel Nederland heen verzamelen en omtoveren tot visitekaartjes, kaarsen, onderzetters én koffiekopjes. Hoe circulair wil je het hebben?

Benieuwd naar nog meer innovatieve materialen? Neem dan een kijkje op de website van MaterialDistrict