Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Fairphone uit. Dit is een duurzaam bedrijf dat zich inzet voor het produceren van een zo eerlijk mogelijke smartphone, hieronder lees je hoe dat gedaan wordt.

Positieve impact voor de wereld

De missie van Fairphone is om een eerlijkere elektronica-industrie te creëren. Fairphone geeft vorm aan de missie door op een duurzame en ethisch verantwoorde manier telefoons te maken door duurzame materialen te gebruiken, producten te recyclen en de arbeidsomstandigheden voor de werknemers van het bedrijf te verbeteren.

Eerlijke materialen

In de meeste smartphones zitten mineralen en metalen die verwerkt worden uit de mijnbouw, deze grondstoffen komen daarna in de productieketens terecht. Door rechtstreeks naar de oorsprong van de onderdelen van de smartphone te gaan, wordt een positieve verandering gecreëerd. Fairphone zorgt dat er verantwoordelijk met de bronnen wordt omgegaan en meer gerecyclede materialen worden gebruikt door actief partners te zoeken die helpen om dit doel te bereiken. Dit draagt gelijk bij aan meer bewustzijn binnen de sector en bij de consument.

Eenvoudige reparaties

Fairphone streeft ernaar om duurzame producten te ontwerpen. Door langer met een telefoon te doen, wordt de ecologische voetafdruk van het product kleiner. Door zich te richten op modulariteit kunnen de reparaties eenvoudiger worden gemaakt. Zo kan een Fairphone al gerepareerd worden door alleen maar een schroevendraaier te gebruiken.

Circulaire economie

Fairphone stimuleert het hergebruik en reparatie van telefoons. Zo werken ze aan een grotere groei van de aanvoer van gerecycled materiaal. Dit wordt gedaan door middel van terugnamepromoties; door ongebruikte telefoons terug te brengen naar de markt en onderzoek te doen naar de belemmeringen van recycling.

Mensen voorop stellen

De mensen waarmee ze werken, stelt Fairphone voorop door de arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren en groeimogelijkheden te bieden. Samen met partners wordt gezocht naar manieren om de gezondheid en veiligheid van de medewerkers te verbeteren. Zo vergroten ze de arbeidsvreugde in de gehele sector.

Bij aanschaf van nieuwe mobiele telefoons voor ons team is The Groundbreakers sinds een paar maanden over op Fairphone! Ben jij ook geïnteresseerd in een duurzame Fairphone? Bekijk dan https://www.fairphone.com/nl/