Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag de Coffee Free Coffee van Northern Wonder uit. Deze koffie ziet eruit als koffie en wordt bereid zoals koffie maar bevat helemaal geen koffiebonen. Een wereldprimeur van Nederlandse bodem!  

Bittere nasmaak

Een bakkie pleur, het zwarte goud, een kopje troost. Koffie – dat is waar de dag van menig Groundbreaker mee begint. En we zijn niet de enigen, want uit onderzoek blijkt dat 72 procent van werkend Nederland hun werkdag begint met wat vloeibaar geluk: cafeïne.

Sterker nog, Nederland staat wereldwijd op nummer 3 van de landen die de meeste kopjes koffie drinken per hoofd van de bevolking. Echter schijnt er toch een behoorlijk bittere nasmaak te zitten aan de koffiebonenteelt, deze zorgt namelijk voor ontbossing en heeft een grote CO2-voetafdruk. De Nederlandse start-up Northern Wonder wilde hier verandering in brengen en ging aan de slag met het produceren van koffie met alleen niet-tropische ingrediënten.

Koffievrije koffieblend

Twee jaar onderzoek en het resultaat was daar: graan, kikkererwt, lupine, rogge, zwarte bes en chicorei vormen de ingrediënten voor Coffee Free Koffie. Deze koffie is van nature cafeïnevrij, maar ook daar hebben de makers van Northern Wonder iets op bedacht. Aan een van de varianten is namelijk synthetische cafeïne toegevoegd uit het lab, net zoals bij cafeïnehoudende frisdranken gebeurt.  

Naast dat de ingrediënten uit de koffie van Northern Wonder Coffee niet bijdragen aan de ontbossing van tropisch regenwoud, is ook de footprint een stuk minder milieubelastend. De koffievrije koffie scoort namelijk aanzienlijk milieuvriendelijk op bijvoorbeeld watergebruik. Ook legt het product een stuk minder kilometers om uiteindelijk in ons bakkie te belanden. Al met al zou je dus kunnen genieten van een heerlijke koffie zonder die bittere nasmaak van ontbossing.

Review van The Groundbreakers

Het team van The Groundbreakers nam de proef op de som en bestelde een zakje koffie. Voor het proeven kon beginnen hebben we onze neus aan het werk gezet. Het schijnt namelijk daar waar je mond vijf smaken kan onderscheiden – zoet, zout, zuur, bitter en umami – je neus er een biljoen kan onderscheiden. De geur die bij ons vooral naar voren kwam? Volkoren biscuitjes met chocola! Niet vies, maar niet helemaal wat je verwacht bij de geur van koffie.

Toen kon het echte werk beginnen, vol verwachting schonken we heet water op het filter en wachtten af. De kleur is hetzelfde, niet te onderscheiden van een bakkie ‘echte’ koffie gemaakt van koffiebonen. Dan de smaak, tja de smaak. We hoorden geen negatieve reacties van de collega’s, maar het enthousiasme spatte er niet vanaf. Nog niet moeten we zeggen, want elke verandering heeft tijd en gewenning nodig. Wel zijn we heel erg benieuwd naar de ontwikkelingen van de koffievrije koffie van Northern-Wonder, want die gaan er komen laten zij weten. Van het mooie idee zijn we in ieder geval fan!

Durf jij het aan om je vertrouwde koffieboon te vervangen voor deze koffievrije koffie? Bestel dan hier een zakje, of twee.