Groene tuinen vol inspiratie, duurzame innovaties, leefbaarheid in de stad en oplossingen voor een hoopvolle groene toekomst. Daar gaan de harten van The Groundbreakers wel sneller van kloppen! En laten dit nou net de onderwerpen zijn die centraal staan bij Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade die Growing Green Cities als thema hebben.

Met het team reisden wij af naar het bloeiende middelpunt van het land: Almere. Daar waar Floriade Expo 2022 meer dan 400 internationale en nationale deelnemers podium geeft om hun groenste oplossingen te presenteren. Na met de kabelbaan over het park te zijn gevlogen, hadden we in een vogelvlucht een goed beeld gekregen van wat dit groene park ons allemaal te bieden had. We nemen je graag mee langs de highlights van ons bezoek.


The Growing Pavilion

Zo trok The Growing Pavilion onze unanieme aandacht. Dit iconische paviljoen is gebouwd van alleen maar biobased materialen. De buitenzijde van het paviljoen is gemaakt van mycelium panelen; schimmels die tot 40 graden verwarmd worden en in de mix met hennep als perfect bouwmateriaal dienen. Deze schimmel groeit in vijf tot tien dagen en is ook nog eens waterbestendig en isolerend. Het dak van de hub is zo gebouwd dat regenwater slim wordt opgevangen in een reservoir onder de grond. Als klap op de vuurpijl is deze hub ook nog eens CO2 negatief – wij zijn onder de indruk. Wellicht vergaderen we binnenkort wel in zo’n CO2 negatieve, van schimmels en hennep gebouwde hub want wij zijn fan!


Shades of Nature

We hebben ons laten verwonderen door de ‘Shades of Nature’ in het paviljoen van de Almeerse Wolunie. Dit kleurrijke paviljoen heeft drie bijzondere kenmerken. Allereerst zijn glazen potten gevuld met gebreide schaapjes in het water waaraan een natuurlijke verf is toegevoegd. Door de lichtval van buitenaf geeft dit prachtige kleuren. Aan de achterzijde is met hergebruikte stoffen een groot oog gemaakt, dit is een aanklacht van de makers tegen de consumentenmaatschappij. En tot slot is het gehele paviljoen gemaakt van onbewerkt hout met een droge montage. Hierdoor kan het paviljoen eenvoudig weer worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd. Het doel van het paviljoen was om kennis te delen over duurzaamheid in de textielindustrie. Interessante thematiek en we hebben genoten van het indrukwekkende kleurenspektakel.


The Exploded View Beyond Building

Het letterlijke hoogtepunt was natuurlijk de kabelbaan, maar ons spreekwoordelijke hoogtepunt van de dag was een rondleiding van een enthousiaste storyteller door het Exploded View Beyond Building. Een tentoonstelling in de vorm van een woonhuis dat volledig duurzaam opgebouwd is met tal van biobased en circulaire materialen. Een echt duurzame leefomgeving in de vorm van een woonhuis met in elke kamer een ander verhaal. We hebben kennis mogen maken met onder andere laminaat van lisdodde, isolatie van hennep, keukenkastjes van bermgrassen en muurplaten van schimmels die naast isolerend en brandvertragend ook nog eens waterafstotend zijn. Onze favoriet? Prachtige wijnglazen van zeewier. Wellicht zie je die binnenkort bij onze vrijdagmiddagborrel voorbij komen.

Meer weten over deze projecten? Ga dan naar de website van Floriade.