Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag het Hof van Cartesius in Utrecht uit. Het team van The Groundbreakers kreeg een rondleiding op deze circulair gebouwde werkplek. Afsluitend deden we een workshop bij tweedehands bouwmarkt Buurman Utrecht.

Wens voor een creatieve hub

Het Hof van Cartesius is een creatieve broedplaats rondom een binnentuin, gelegen in het Werkspoorkwartier in Utrecht. De gemeente heeft destijds een open call georganiseerd om het toenmalige Bedrijventerrein Cartesius, een strook land tussen het spoor en een bedrijventerrein in, een nieuwe bestemming te geven. De wens ontstond om het te transformeren naar een creatieve hub.

Sokpoppen en Hof-biertjes

Bij het Hof huur je niet zomaar zo’n ruimte, je maakt deel uit van een coöperatie van creatieve en duurzame ondernemers en bent zelfs mede-eigenaar van het geheel. Zo mag iedere huurder zijn of haar eigen gevel afwerken, wat zorgt voor leuke en herkenbare restproducten die de bezoeker alvast een hint geven van de bedrijvigheid achter deze gevel. Iedere ruimte heeft op deze manier een eigen identiteit.

Het Hof van Cartesius bestaat uit in totaal 110 ondernemers en verschillende commissies om het Hof draaiende te houden. Er zijn ondernemers die zich bezig houden met houten trouwringen of sokpoppen, maar ook wormspecialisten, duurzame kappers en bijvoorbeeld circusartiesten. De ondernemers zelf noemen het collectieve karakter van de werkplek een groot pluspunt dat bijdraagt aan een gezonde omgeving om in te werken, waardoor het werk dat je levert kwalitatief ook beter wordt.

Zo’n collectief en sociaal karakter zorgt ervoor dat problemen worden omgezet in nuttige, leerzame en ook lekkere oplossingen. Zo ontdekte de hovenier bij het aanpakken van de tuin dat er veel Japanse Duizendknoop in de tuin zat. Dat wordt gezien als onkruid waar je maar moeilijk vanaf komt. Tijdens de lunch ontstond het idee om daar een Hof-biertje van te maken!

Uitgelicht: Buurman Utrecht

Buurman Utrecht is een van deze ondernemers. Zij hebben een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Ze werken met bouwmaterialen die normaal als afval worden gezien en geven deze een tweede leven. Zo zijn ze een bouwmarkt, maar kan je bij hen ook plaatmateriaal op maat laten zagen of gereedschap huren. Verder nemen ze opdrachten aan; jij ontwerpt, zij maken. Daarbij helpen ze ook nog een nieuwe generatie makers op weg. En wij mochten daar even van proeven met een teamworkshop circulair bouwen.

Circulariteit en duurzaamheid

De ruimtes van het Hof zijn voor 90% circulair gebouwd. Daarbij wekt het Hof zelf hun stroom (40.000 kWh) op en is er geen gas. De 1000 m2 buitenruimte waar alle gebouwen omheen staan, heeft een eigen wateropvang, eetbare planten, wormenhotels en het Hof composteert hun eigen groenafval. Een inspirerend voorbeeld van een duurzame werkplek.

Wil je meer weten over het Hof van Cartesius of de ondernemers? Bekijk dan https://www.hofvancartesius.nl/.