Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag Kromkommer uit. Een duurzame onderneming die zich inzet voor gelijke rechten voor al het groente en fruit.

Krom is het nieuwe recht

Sommige producten in de schappen van de supermarkt liggen er strak en symmetrisch bij; alle appels even rond, wortels kaarsrecht en zeer egale paprika’s zonder schrammetjes. Maar iedereen die weleens een moestuintje heeft gehad, weet dat de natuur geen machine is en er dus geen eenheidsworst verwacht kan worden. En waarom zou een kromme wortel eigenlijk minder lekker zijn dan een rechte?

Toch is er een strenge selectie voor ons groente en fruit, dit moet in Nederland namelijk aan bepaalde algemene handelsnormen voldoen die door het Kwaliteits-Controle-Bureau worden getest. Dat is belangrijk omdat we natuurlijk willen dat ons groente en fruit vers, veilig en lekker is. Maar de producten worden ook beoordeeld op hun uiterlijk, het is als het ware een schoonheidswedstrijd. Maar liefst 10% van al het groente en fruit bereikt dus nooit ons bord op basis van uiterlijk, dat is toch krom?!

“Gelijke rechten voor al het groenten en fruit”

Strijd voor gelijke rechten

Dat vindt Kromkommer ook en daarom strijden zij voor gelijke rechten voor al het groente en fruit. Krom is het nieuwe recht. Kromkommer vindt namelijk dat een tweebenige peen, een groene paprika met oranje vlammen of een S-vormige komkommer minstens net zo lekker is. Zij zeggen dus: krom + recht, dat is pas echt! En daar zijn wij van The Groundbreakers het eigenlijk wel heel erg mee eens. Naast dat ze zich inzetten om de kromme groente en fruit varianten te redden door zoveel mogelijk verkooppunten zich te laten aansluiten, heeft Kromkommer meer middelen om deze boodschap te verspreiden. Namelijk speelgoed, lesmateriaal en een heus kinderboek met in de hoofdrol Meneer Tweebeenpeen om de kleintjes fan te maken van krom. Want jong geleerd… Juist.

Krommunity

Er is een missie, er is een doel, maar dat kan Kromkommer natuurlijk niet alleen bereiken. Gelukkig hebben ze de ‘Krommunity’; een groep gelijkgestemde individuen die samen strijden voor een betere wereld. Zij vinden allemaal dat krom het nieuwe recht is. En dat gaat van de kromme groentes van de boer, de verkooppunten die het in hun schappen leggen, horeca die ermee kan koken tot consumenten die de krommetjes uiteindelijk op hun bord hebben liggen.

Join the Krommunity en ga voor die kromme variant van jouw lievelingsgroente. Zo zie je maar, soms kan je zaken die krom zijn wel recht praten.