Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer lichten we graag de nieuwe subsidie van gemeente Utrecht uit om evenementen in de stad duurzamer te maken.

Groenere keuzes

Op 3 april is gemeente Utrecht gestart met een nieuwe subsidie om evenementen te verduurzamen. De gemeente hoopt organisatoren te stimuleren om groenere keuzes te maken bij de organisatie van publieksevenementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inzet van herbruikbare bekers, duurzaam materiaalgebruik, efficiënte mobiliteit, afvalvermindering, hergebruik van grondstoffen en het besparen van energie. In totaal is een budget van € 250.000 beschikbaar gesteld voor de subsidie, waarbij aanvragen van organisatoren op volgorde van binnenkomst worden behandeld.

Evenementen in de openbare ruimte

De subsidie is bedoeld voor maatregelen die leiden tot duurzame evenementen in de openbare ruimte van gemeente Utrecht. De duurzaamheidssubsidie kan aangevraagd worden voor advies van specialisten, extra kosten die gemaakt worden door het kiezen voor duurzame alternatieven en de aanschaf van nieuwe materialen die vaker gebruikt kunnen worden.

“We willen samen met de organisatoren werken aan een duurzame toekomst voor evenementen in Utrecht. Verduurzamen is op alle terreinen noodzakelijk en met deze regeling geven we de evenementenbranche dat zetje in de rug.” – Eva Oosters, wethouder Gemeente Utrecht

Belangrijkste voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het indienen van de subsidie zijn als volgt:

  • Onderneming die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • Onderneming die opgericht is in 2020 of eerder
  • Evenement in de gemeente Utrecht
  • Evenement op een openbaar locatie waarvoor een evenementenvergunning is verleend
  • De kosten voor het duurzamer maken van het evenement worden in 2023 gemaakt
  • Het evenement vindt plaats voor 31 december 2023

De hoeveelheid subsidie hangt af van de grootte van het evenement. Bij een klein evenement is het max. € 1.000, bij een middelgroot evenement max. € 2.500 en bij een groot evenement max. € 10.000. De nieuwe subsidie kan tussen 3 april en 31 december worden aangevraagd. Op de website van de gemeente lees je meer over alle voorwaarden en benodigdheden voor de aanvraag.

Wil je een duurzaam event in Utrecht organiseren? Het team van duurzaam evenementenbureau The Groundbreakers helpt je graag op weg!