Maandelijks zet The Groundbreakers een inspirerend initiatief, product of bedrijf in de spotlights. Door kennis en inspiratie te delen, willen we duurzame ontwikkelingen stimuleren en hopen we een bijdrage te leveren aan de vergroening van het bedrijfsleven. Deze keer leggen we graag de nieuwe single use plastic (SUP) wet uit. De SUP-wetgeving is in het leven geroepen met als belangrijkste doel om plastic afval in het milieu te verminderen. En dat is hard nodig.


Wegwerpplastic schadelijk voor milieu

Elke dag worden in Nederland ongeveer 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen na eenmalig gebruik weggegooid. Dit veroorzaakt onnodig veel afval, waarvan een gedeelte in het milieu belandt. Dat raakt ons groene hart, want plastic vergaat niet en zorgt daardoor voor grote milieuproblemen. Om dit probleem aan te pakken, heeft de overheid de SUP-wetgeving ingevoerd om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.


Betalen voor plastic wegwerpbekers en bakjes

Vanaf 1 juli 2023 moeten consumenten een kleine vergoeding betalen voor plastic wegwerpbekers en verpakkingen bovenop de prijs voor de kop koffie of maaltijd. Dat betekent dat ondernemers niet langer gratis wegwerpplastics mogen uitdelen, en tegelijkertijd worden consumenten gestimuleerd om herbruikbare alternatieven te overwegen. De extra kosten variëren per product en per ondernemer, maar moeten altijd apart vermeld worden op de kassabon. Deze regel geldt overigens ook voor bezorgmaaltijden en drinken of eten op festivals, waar steeds meer gebruik wordt gemaakt van een statiegeldsysteem en andere duurzame alternatieven. De nieuwe regelgeving is een belangrijke stap in de richting van circulariteit, wat noodzakelijk is om de natuur te beschermen.


Bring your own

Ons advies is dan ook om lekker je eigen beker mee nemen voor je cappuccino’s to go en de andere producten die je onderweg eet of drinkt. Stuk duurzamer en ook nog eens goed voor je portemonnee. Ben jij nog op zoek naar een toffe, herbruikbare koffiebeker die zélf ook nog eens duurzaam gemaakt is? Kijk dan hier welke optie het best bij jou past.